Продукти в 19 размера Безплатна доставка през Спиди над 40 лв Връщане/рекламация на продукт
Идеи как да използваме коледното дърво след празниците

 

Има различни начини да придадем празнична атмосфера в дома или офиса. Един от тях е използването на отрязано иглолистно дърво, което няма как да засадим отново. Раснало в продължение на години с цел да послужи за украса за броени дни, то отива най-често на боклука, което е тъжно. В САЩ и Европа се организират специализирани кампании по градове за рециклиране на излишните вече иглолистни дръвчета. За съжаление в България нямаме сведения за подобни инициативи. Ето няколко идеи как бихте могли да оползотворите отсеченото дърво:

1. Храна и забавление за животни

Въпреки че не са всеядни животни козите обожават иглолистните дървета. За тях са като деликатес, пълен с витамини.  В Сан Франциско и Невада (САЩ) традицията да се даряват използваните за украса коледни дръвчета вече е на няколко години.

Зоологическа градина във Великобритания осигурява забавление за лъвовете, които приемат коледните елхи като играчки. Разбира се и български зоологически градини като тази в гр. Добрич са излизали с подобен призив за даряване на коледни елхи, които са любима храна на коне, бизони и кози.

2. Нов живот под водата

В редица американски щати набира популярност потопяването на ненужните вече иглолистни дървета под водата. Падайки на дъното на езеро, река или друг воден басейн те се превръщат в своеобразен дом за редица водни обитатели, които има къде да се скрият от враговете си. От друга страна отсечените дървета служат също и за храна на редица организми, които повишават популацията си.

3. Подпомагане на релефа около крайбрежия

Една от причините за многобройни наводнения е изсичането на горите.  В САЩ след преминаването на урагани по крайбрежия се появява проблем с издухването на пясъка. Именно наслаганите отсечени иглолистни дървета подпомагат запазването на насипания отново пясък, а също дават основа за развитие на специфичната растителност на дюните. 

4. Използване за строителен материал

Дебели стъбла на високи иглолистни дървета могат с успех да се включат в строителството при изграждане на покривни конструкции например.

5. Използване в градината

Можете да използвате по-дебелите клони и стъбла като летви за увивни растения. Разбира се, можете да ги вкарате в направа на ограда или като опора на млади фиданки. От друга страна може да подхраните почвата с помощта на боровите иглички, които съдържат редица ценни вещества. По-тънките клончета може да попречат на растенията да замръзнат. От друга страна натрупаните отсечени иглолистни дървета могат да служат като подслон за дребни домашни животни като зайци.

6.Ароматерапия и чай

Ако обичате аромата на борови иглички може да ги поставите в калъфка за възглавница. Те отделят специфични етерични масла, които освен че пречистват въздуха, но също убиват редица патогенни бактерии.

Разбира се има много възможности да използвате боровите иглички. От направа на чай, който освен ароматен е и полезен до домашно направено масло от борови иглички.

Вижте още статии от блога на efrea.com