Продукти в 19 размера Безплатна доставка през Спиди над 40 лв Връщане/рекламация на продукт
10 други начини да използвате праха за пране

 

Знаете ли, че можете да използвате праха за пране за много повече дейности, а не само за ръчно или машинно изпиране на дрехи?

Разбира се на пазара има различни видове – за бели или цветни дрехи, за топла или студена вода, прахообразни, течни или на капсули и пр.

Дали самостоятелно или в комбинация с други съставки – вижте тези предложения за употреба на препаратите за пране на дрехи.

1.  Почистване на петна.

Има специализирани препарати, които се борят с неприятните петна по килими, дамаски и тапицерии. Но те често са скъпи, а почти същата работа може да ви свърши и качествен прах за пране. Достатъчно е да изсипете локално върху петното малко от препарата и да го оставите да престои през нощта. Действа както на засъхнали мазни петна, а също и дело на домашните ни любимци. На сутринта избършете разтворените нечистотии с помощта на влажна кърпа. Можете да използвате също и за вътрешно почистване на тапицериите в колата.

2. Почистете лесно керамични плотове

Достатъчно е да смесите в бутилка с пулверизатор течен перилен препарат, белина и вода. Това ще създаде перфектен обезмаслител. Не се притеснявайте – всички перилни препарати са специално проектирани така, че да могат да се употребяват заедно с белина. Напръскайте щедро и след около 30 до 60 минути отстранете разтворените мазнини с помощта на влажна кърпа.


3. За снежнобели възглавници

Прекарваме близо 1/3 от живота си в сън и почивка. Докато спим понякога се потим, а от скалпа на главата ни и лицето се отделят както мъртви кожни клетки, така и излишен себум. С течение на времето възглавниците започват да поемат миризми в дълбочина и затова е важно не само да сменяме често калъфките, но и да ги почистваме в дълбочина. Достатъчно е да смесим 1 мерителна чаша прах за пране (течен или прахообразен), същото количество стрити таблетки за съдомиялна, 1 чаша белина и 1/2 чаша боракс. Не забравяйте да сложите предпазни ръкавици. Нанесете получената смес с помощта на гъбичка на възглавницата. Изчакайте да престои поне 30 минути, а после изплакнете и оставете да изсъхне на проветриво място. Резултатите са зашеметяващи.

4.  Измийте ръцете си от машинното масло

Друга алтернатива е да използвате 1 чаена лъжичка течен прах за пране, смесена с 1 лъжица растително масло. Тъй като тези прахове са дерматологично тествани би следвало да нямате кожни раздразнения. Така ръцете ви не само ще бъдат почистени от нечистотиите, но и подхранени, благодарение на маслото.     

5.  Направете добра смес за почистване

Достатъчно е да добавите половин чаша прах за пране (може и течен) към  5 литра вода. Използвайте за почистване на мивки, стени, теракот, кухненски плотове, дори и в детски стаи. Предимството е, че тъй като понякога перилните препарати не се отмиват добре при процеса на пране, са проведени много изследвания за контакт с кожата и те са много по-щадящи в сравнение с другата битова химия.    

6. За почистване на детски играчки

Играчките изглеждат като нови, само когато са скучни и децата не играят с тях. Често биват опитвани дори на вкус. Именно затова не могат да бъдат почиствани с какви да е препарати, които биха натровили най-малките. Когато не раполагате с подходящ дезифектант специално създадения бебешки прах за пране е достатъчно безопасен. Напълнете леген с топла вода и разтворете малко от препарата и накиснете играчките, които нямат електроника. След това изплакнете старателно и оставете да изсъхнат, като може да ги прострете на чист въздух. Би следвало цветовете да не са избледнели.

7.  Разтвор за сапунени балони

Ето ви друг вариант за получаване на тази смес, която кара децата да се радват. Използвайте нужното количество течен прах за пране, смесен с вода. Гениално!

8. Използвайте в градината

Можете да изсипете 1-2 чаши прах за пране директно върху ненужните плевели в градината. След няколко дни те ще започнат да линеят и изсъхват. Нужно е да ги дръпнете леко и много лесно ще ги изкорените.

9. За отпушване на сифони

Въпреки че има специализирани продукти за отпушване на канали, прахът за пране е добра алтернатива при спешни случаи. Достатъчно е да изсипете 1/2 чаша течен прах за пране в канала и да го оставите да подейства за около 20-30 минути. След това излейте към 2 литра гореща вода. При необходимост повторете процедурата.

10. За почистване на дървени подове и веранди

Можем да използваме смес от 1 чаша прах за пране, 1 чаша белина и 5 литра вода за почистване на подове (включително и тип естествен паркет). Натъркайте с груба четка, за да сте сигурни, че сместта е проникнала във всички малки цепнатини и фуги между отделните дъски. Изчакайте да постои половин час и отстранете нечистотиите.

Вижте още статии в блога на efrea.com