Таблица с размери Безплатна доставка над 60 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ
Влез във форма с правилните хранителни продукти

С наближаването на лятото повечето от нас започват да влизат във форма и да се подготвят за горещите слънчеви дни, когато става трудно да прикрием недостатъците на фигурата си. Единственото решение е да излезем от зимния режим, който за повечето от нас е съпроводен с по-малко движение и повече хапване. Разбира се, подготовката ти за лятото трябва да е свързана единствено със здравословния начин на живот, правилното хранене и още няколко неща, за които Ефреа ще се погрижи да ти разкаже в следващите няколко реда. 

1. Консумирай разнообразна храна – по този начин ще си гарантираш, че получаваш всички полезни вещества, които са ти необходими.

идеи за здравословно хранене от efrea

 2. Внимавай с големината на порциите – разбира се, когато става въпрос за плодове и зеленчуци, не е необходимо да се ограничаваш, но що се отнася до по-калоричните храни трябва да внимаваш с количеството. 

предложения от ефреа за здравословни храни

3. Консумирай повече плодове и зеленчуци - зелени, червени, оранжеви и жълти продукти. Витамините, които съдържат плодовете и зеленчуците предпазват от много заболявания. Бобените растения също съдържат много фибри и са полезни, макар че и съставът на калориите им не е нисък. Един от най-добрите варианти за прием на витамини са прясно изцедените плодове, те съдържат и повече фибри. Добра опция са и замразените плодове и зеленчуци.

консумирай повече плодове и зеленчуци

4. Наблягай на пълнозърнестите храни – те съдържат всички годни за консумация части на зърното – трици, зародиш и епидермис. Затова и в тях се съдържат много фибри, протеини, витамини, антиоксиданти. Диетите, които включват пълнозърнести храни подобряват състоянието на червата и намаляват рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

ВАЖНО! Не всеки продукт, на чиито етикет пише, че е пълнозърнест е наистина такъв.

Ефреа ти предлага списък с пълнозърнести храни, който ще ти помогне да се ориентираш в голямото лутане в магазина: 

- 100% пълнозърнесто брашно

- Овес/овесена каша 

- Ръж 

- Ечемик

- Просо 

- Елда/черно брашно 

- Булгур (полуобработена пшеница) 

- Кафяв ориз

- Див ориз 

- Киноа 

- Сорго 

- Пуканки

Пълнозърнести храни - вариант за здравословно хранене

5. Ограничи рафинираните зърнени продукти и захарта. Белият хляб и пастата са продукти  направени от рафинирано брашно, те са с много ниско съдържание на полезни хранителни вещества. Много от сладките храни пък съдържат голямо количество мазнини, ето защо и тяхната употреба е желателно да се ограничи.

Съвет от Efrea - Ограничи рафинираните зърнени продукти и захарта

6. Повече риба, ядки и растително масло – те осигуряват здравословните мазнини за организма. Според учените тези храни, макар да са с високо съдържание на калории, не са склонни да увеличават теглото.

Efrea съветва - Повече риба, ядки и растително масло – те осигуряват здравословните мазнини за организма

7. Ограничи животинската мазнина и трансмазнините. Мазнините като цяло повишават нивото на холестерол.

Какво представляват  трансмазнините? Те са създадени чрез добавяне на водород към течните растителни масла, което ги прави по-твърди. Маргаринът е такъв продукт. Трансмазнините също повишават холестерола, а с това увеличават и риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Ограничи животинската мазнина и трансмазнините - съвети на efrea за здравословно хранене

8. Поддържай добро ниво на калции и витамин D. Това са веществата важни за здравето на твоите кости. Избирай обезмаслени млечни продукти, портокалови сокове, соеви напитки. Ако не можеш да си набавиш поне 1000 мг. на ден калции от хранителни продукти е добре да приемаш и  допълнителни добавки. Витамин D също трудно можеш да получиш само от храната, а  чрез слънчевата светлина не е много полезно, затова също може да се наложи да си набавиш необходимото количество витамин D чрез добавки. И въпреки всичко се стреми да приемаш повече хранителни продукти, богати на полезни вещества и избягвай допълнителните добавки, те не могат да ти осигурят здравословна диета.

 Калции и витамин D са много важни за здравия организъм, затова се старай да си ги набавяш в необходимите дози всекидневно.

Поддържай добро ниво на калции и витамин D - съвети от Ефреа за здравословно хранене

9. Не подценявай течните калории. Някои от тях се съдържат в здравословните напитки като млякото и сто процентовите натурални сокове. Но други са част именно от газираните, подсладените и алкохолните напитки. Ето защо трябва да се внимава.

Не подценявай течните калории. Някои от тях се съдържат в здравословните напитки като млякото и сто процентовите натурални сокове. Но други са част именно от газираните, подсладените и алкохолните напитки.

С тези няколко съвета на Ефреа ще успееш да влезеш във форма по лесен и здравословен начин. Не забравяй, че освен храната, важен фактор да постигнеш желаната фигура е и спортуването. С настъпването на по-топлите месеци увеличи движението, приемай повече вода и се стреми към по-здравословно хранене. Възползвай се от пресните зеленчуци и плодове през този сезон и ограничи максимално калоричните продукти.

Постигни желаната фигура по здравословен начин, защото няма нищо по-ценно от здравето на твоето тяло и от това ти да се чувстваш добре в него.

Не пропускай всички интересни теми в нашия блог.