Таблица с размери Безплатна доставка над 60 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ

ъканите от полиамидни влакна са гладки и на пипане създават усещане за хлад. От тях се изработват фини и тънки тъкани и трикотажни изделия.

Полиамидът е макромолекула (или полимер), в който мономерите са свързани заедно чрез амидни връзки. Полиамидът бива както естествен, така  и изкуствен и се използва за производство на различни материали.

Естествено срещащи полиамиди са вълната и коприната, които не са нищо повече протеини, докато изкуствено получени полиамиди са найлон, натриев поли (аспартат) и арамидите.

Полиамидната тъкан се произвежда основно от найлон (Nylon). Nylon-ът е открит като заместител на внoсната и скъпа коприна и първото нещо, което е предложено с найлон са били дамски чорапи.

Тъканите от полиамидни влакна са гладки и на пипане създават усещане за хлад. От тях се изработват фини и тънки тъкани и трикотажни изделия.

Полиамидната тъкан е изключително гъвкава и макар че  може да се разтегне много - бързо възвръща формата си. Тя може да бъде боядисана в почти всички цветове и това е причината, поради която се използва широко в производството на дрехи. Притежава голяма здравина и трайност, не абсорбира влагата, затова съхне бързо, не се мачка . Устойчивостта й на износване е изключително висока.

Полиамидът много често се смесва с нишки като вълна, изкуствена коприна, памук и увеличава устойчивостта им срещу износване.