Таблица с размери Безплатна доставка над 60 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ

Вискозата е едно от най- натуралните изкуствени влакна, добивано от дървесна целулоза

Вискозата е едно от най- натуралните изкуствени влакна, добивано от дървесна целулоза. Казваме, че е изкуствено, защото се получава при вторична преработка на остатъчни естествени влакна. Тя се получава при смесването на естествени целулозни нишки с разтвор на натриева основа. Свойствата на получените влакна са сходни с тези на памука и лена, но е по-малко издръжлива от тях в мокро състояние, което изисква внимателно пране, изцеждане и гладене.

Според предназначението си вискозата може да се произвежда с матирана или лъскава повърхност. Променяйки нейната плътност, блясък и усукване на влакното, при допир и като усещане тя може да придобие характеристиките на коприната, лена, вълната или памука.

Вискозата е лек и приятен на допир материал, от който успешно се произвеждат дамски и мъжки блузи, тениски, рокли, панталони и др.

Основното й предимство се крие в хигиеничността и отличната ѝ въздушна пропускливост.

Тази пропускливост предпазва от прегряване и спарване на кожата особено през летните горещи дни. При нея не се наблюдава натрупване на статично електричество, огнеустойчива е и лесно се изпира.

Като чисто влакно, вискозата си има и своите недостатъци като сравнително лесна мачкаемост, която производителите на текстил елиминират смесвайки я с други нишки.Често в производството на дрехи се използва комбинация от естествени и синтетични материи. Целта е да се вземе най-доброто и от двете.