Таблица с размери Безплатна доставка над 100 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ
Как да се грижим за дрехите, които изпускат боя

     

Има материи, които изпускат боя, това е много неприятно, защото освен, че избледнява цвета на самата дреха има и голяма опасност други дрехи да се боядисат. В такива случаи трябва да знаете какво да правите и как да предотвратите оцветяването на останалите си дрехи, които попадат в една пералня с дреха изпускаща боя.

Изпускането на боя от някои дрехи се случва, когато производителите на платове използват неефективни или евтини технологии и боядисването на плата е просто некачествено. Има и случаи, когато дрехите в магазина изглеждат от качествени материи, а след първото пране цветовете вече са по-бледи. Ефреа реши да ви даде няколко съвета, за да запазите белите дрехи по-дълго време бели и за да изглеждат цветните дрехи с по-ярки цветове. 

Преди прането

 1. Ярките цветове са тези, които има опасност да пуснат боя, така че бъдете подготвени винаги, когато решите да изперете за първи път дреха в синьо, зелено, червено или оранжево.

Полезни съвети за пране на дрехи от Ефреа - български производител на дамски дрехи. Виж още трикове в нашия блог. Научи за последните модни тенденции

2.  Разделете прането си на две части: светло и тъмно. По този начин ще избегнете оцветяването на светлите дрехи. 

Научи как да се грижиш за почистването на своите дрехи, така че те да изглеждат винаги като нови - разделят дрехите на цветни и бели и ги пери с подходяща температура

3. Триенето на самите дрехи също дава възможност за боядисване, затова и повечето вълнени дрехи пускат боя. Опитайте се във всяко пране да слагате и по-тежки дрехи като дънки например, те ще намалят триенето, разбира се, уверете се, че всички ципове и копчета са закопчани. Друга възможност е да настроите пералнята си на по-щадяща програма.

Полезни и ефикасни трикове от Ефреа как да опазим дрехите си в перфектна форма.

4.  Можете да тествате и цветоустойчивостта на дрехите си преди да ги изперете. Това става като сложите дрехата за половин час в леген със сапунена вода. Ако водата се оцвети значи дрешката ви се нуждае от по-специални грижи.

Лесни и бързи съвети как да перете дрехите си - проучване на Ефреа

5. Ако все пак се случи да ви се боядиса прането веднага го сложете отново в пералнята, но този път без дрешката, която е пуснала боя. Използвайте прах за деликатни тъкани и щадяща цветовете белина.

Използвайте прах за деликатни тъкани, когато ви се боядиса прането. Вижте и още съвети за пране на дрехи от Ефреа

Когато перете

1.  Може да сте чували, че солта и оцета помагат при изпирането на дрехи, пускащи боя. Е, това е абсолютна грешка. Тези продукти може би помагат при определени петна, но оцетът специално дори може да бъде вреден за някои тъкани. 

Пране на дрехи с оцет - полезно или не? Вижте какво съветва Efrea - български производител на дамски дрехи

2.  Перете дрехите си в студена вода. Топлата вода я използвайте за спално бельо, хавлии и за по-замърсено пране, но за всичко останало използвайте студена вода. 

Перете дрехите на ниска температура / със студена вода/ за да избегнете смесване на цветовете, деформиране на тъканите и трудно гладене. Виж още полезни съвети за всяка домакиня от efrea

3. Един от популярните напоследък методи са цветоулавящите кърпички, които се поставят в пералнята заедно с прането. Те успяват да уловят оцветителите преди да попаднат върху другите дрехи. 

Цветоулавящи кърпички за по-качествено пране на дрехи, Виж и другите полезни съвети на efrea - български производител на дамски дрехи и онлайн магазин

4.  Ако дрехите ви продължават да изпускат боя след 2-3 пранета, ще се наложи да ги перете на ръка или да ги давате на химическо чистене. И двата варианта ще предпазят дрехите ви. 

Перете на ръка или използвайте химическо чистене, ако искате дрехите ви да изглеждат като току що купени

Преди пазаруване

1. Разбира се, първото и най-основно правило е когато си купувате дрехи да обръщате внимание на техните етикети, там обикновено са отбелязани всички действия, които биха нанесли определена щета на дрехата. 

Обърнете внимание на етикетите на дрехи, които купувате. Там има указания как да перете, сушите и гладите дрехите си

2. Избирайте дрехи с по-здрави материи, такива, които задържат цвета достатъчно добре. Полиестерът е най-добрият вариант. Качествените плетива и памук също могат да бъдат добър вариант.

Избирайте дрехи с по-здрави материи

3. Бъдете предпазливи при покупка на по-скъпи дрехи. Интересен факт е, че скъпите дрехи имат по-голяма вероятност да изпускат боя. Най-добрият пример са коприната и полиестерът. Коприната е красива материя, нежна на допир, но и трудно успява да задържи боя.

Понякога скъпите дрехи също се обезцветяват

Ето и няколко съвета за сушенето на дрехите с ярки цветове

Полезни съвети при сушене на дрехи с ярки цветове

1. Преди да прострете дрехите си или да ги сложите в сушилнята ги обръщайте наопаки, за да не избледняват цветовете.

2. Избягвайте да простирате цветни дрехи на пряка слънчева светлина. За белите дрехи важи обратното правило – простирайте ги по възможност на пряка слънчева светлина, слънцето има уникален избелващ ефект.

3. Дрехите съхнат най-добре навън, когато има лек вятър. Ще се учудите, но вятърът ги прави по-меки.

Тези няколко съвета ще ви спестят много проблеми, свързани с боядисани или избелели дрехи. Бъдете внимателни с дрехите си, ако са с по-деликатни материи им осигурете необходимите грижи.