Продукти в 19 размера Безплатна доставка през Спиди над 40 лв Връщане/рекламация на продукт
Как да премахнем неприятните миризми от пералнята

 

В Чудния свят на efrea вече ви разкрихме някои тънкости как да се грижите за дрехите, които изпускат боя, как да перете дрехите от деним,  от кожаленените дрехи,  направените от деликатни материи или вълнени материи, дрехите с бял  или черен цвят.

Случвало ли ви се е да перете дрехите си в пералнята, а след като я отворите да усещате неприятна миризма на мухъл? Нека да потърсим решение за този проблем, за да може дрехите ни винаги да са в най-добрата си възможна форма.

Една от причините е прането на ниска температура, което е щадящо за материите и цветовете, но в един момент барабанът на пералнята е пълен със смес от хладка вода, прах и всевъзможни бактерии. Те се отлагат под формата на тиня и мръстотия по трудно достъпни части, включително извивките на гуменото уплътнение. Маркучите за водата, макар и невидими, също са източник на неприятни миризми. Периодично слагайте по една доза прах за пране и пускайте празна пералня на възможно най-високата температура от 90 градуса, като избегнете цикъла на центрофугиране. Това ще почисти и дезинфекцира и най-трудно достъпните места.

Друга възможна причина е удобния отложен старт, при който пералнята пере, докато ни няма, но изпраните и все още влажни дрехи остават с часове вътре преди да ги извадим. Освен че се мачкат те поемат от неприятните миризми на пералнята.

Препарат, който се пени прекалено много също не е за препоръчване тъй като образуващите се мехурчета са трудни за изплакване и оставят частици в труднодостъпни места, където стават основа за размножение на бактерии и гъбички. По подобен начин действат избелващите препарати и омекотителите.

Ако слагате прекалено много дрехи в барабана на пералнята и я претоварвате това нарушава цикъла на центрофугата и оставя излишна вода. Задъраната влага и липсата на свеж въздух са благоприятна среда за развитие на мухъл. По тази причина е добре след приключване на прането да не затваряте плътно капака на пералнята, особено ако видите, че е изпотен.

Друга възможна причина за неприятни миризми е използването на пералнята като склад за мръсни дрехи. Вече писахме как да се справите с петната от пот по дрехите

Затова е нужно да използвате кош за пране и едва след това да сортирате прането си на бяло и цветно.

Съществуват специализирани препарати за почистване на пералнята, но ако нямате време да търсите подобен, а ви трябва спешно ето какво можете да направите с продукти, които има във всеки дом.

Направете гъста паста от равни отношения сода за хляб и вода, например по 4 супени лъжици. Изсипете в отделението за перилния препарат. Излейте 2 чаши бял оцет в барабана. Изберете дълъг цикъл на пране на възможо най-високата температура. Така ще бъдат премахнати варовиковите наслагвания и мухъла.

По подобен начин с гъста паста от сода можете да почистите гуменото уплътнение на пералнята. Натъркайте го старателно, така че сместта да влезе във всички труднодостъпни места и оставете да престои няколко часа и след това просто отстранете остатъците с помощта на влажна кърпа или гъба. Гуменото уплътнение може да почистите и със смес от гореща вода и препарат за миене на съдове, нанесен с помощта на гъба. После изплакнете със смес 1:1 вода и бял оцет.

Друг вариант да почистите гумата е с помощта на 1 чаша вода и 1 супена лъжица белина или направо препарат, съдържащ хлор като Доместос. Натъркайте с помощта на стара четка за зъби или гъба. Задължително носете предпазни ръкавици и осигурете добра вентилация на помещението. Избягвайте контакт на използвания препарат с очите. Можете също да използвате предпазна маска, за да не вдишваше опасните пари на хлорните съединения. Можете също да излеете 2 чаши белина в отделението за прах и да пуснете на най-горещата температура без дрехи. Това ще убие всички патогенни микроорганизми, които отделят неприятните миризми.

Лимонената киселина (лимонтозу) е идеална за почистване на котлен камък. За пералня с капацитет 5 кг са нужни поне 6 пакетчета по 10-15 грама. Ако никога не сте правили профилактика на пералнята си може да сложите 100 грама. Изсипете лимонената киселина в отделението за прах и я пуснете без дрехи на висока температура. Ефектът след това ще ви удиви, тъй като металния барабан ще заблести като чисто нов, но също и невидимите за вас части.

Друга опция е периодично да изваждате чекмеджето за поставяне на прах и омекотител и да го почиствате с помощта на препарат за съдове, разредена белина или вода и оцет. Може да го потопите за 10-тина минути в смес от 1 литър гореща вода, 1/2 чаша сода за хляб и 1/2 чаша оцет. Ако има упорити петна, почистете ги със стара четка за зъби. Ако и това не помогне използвайте белина. Изплакнете и върнете в пералнята след като подсушите.

Ако въпреки всичко пералнята продължава да досажда с неприятни миризми може би следва да намерите инструкциите за употреба на вашия модел и да проверите какво е състоянието на филтъра. Обикновено това е бял пластмасов конус или цилиндър, разположен в предната част. Основната му задача е да не допуска навлизане в канализацията на монети, откъснати копчета, коса, скъсани етикети или части от дрехи и пр. Но с течение на много цикли пране е възможно това да е източника на зловонните миризми.

Вижте още полезни съвети в блога на efrea.com