Продукти в 19 размера Безплатна доставка през Спиди над 40 лв Връщане/рекламация на продукт
Премахване на неприятни миризми в дома

 

Неприятните миризми в дома ни имат различен източник – неизхвърлен боклук, домашни любимци, мухъл, цигарен дим и др. Те са причина не само на натежаване на атмосферата, но и дори евентуална причина за развитие на алергии и инфекции на дихателната система.

Продаваните освежители за въздух само замаскират миризмата. Това е равнозначно на щедрото парфюмиране с деодорант при липса на елементарни хигиенни навици. С настъпването на пролетта можем да освежим дома си и да внесем свеж полъх.

1.Премахване на неопределени неприятни миризми

Използвайте обонянието си, за да определите откъде точно идва зловонния мирис. След като откриете източника го почистете с топла сапунена вода и антибактериален почистващ препарат. След това смесете 1/2 чаша вода и 1/2 чаша бял оцет и дезинфекцирайте. Със своето киселинно действие оцетът не е подходящ за повърхности като мрамор, които губят блясъка си. Не забравяйте да проветрите след като свършите. Друг вариант е да направите смес от 2 супени лъжици канела, няколко портокалови кори и ги залеете с 4 чаши вода. Оставете на тих огън и приятния аромат ще проникне в целия ви дом.

2. Премахване на миризми от цигари

Стъпка 1

Когато си позволявате да пушите вкъщи дори и да проветрявате след това част от миризмите се наслояват в завеси, покривки, килими и прочие.

Не забравяйте да изхвърлите всички пепелници. Направете течение в дома си като отворите повече врати и прозорци. Може да включите на помощ и поне 2 вентилатора, разположени по диагонал, които да раздвижат застоялия въздух. Като допълнителна опция запалете специална анти табако свещ.

Опитайте се да перете по-честно калъфките на възглавниците и спалното си бельо. Високите градуси на водата не помагат, а напротив активират неприятните миризми и дори ги запечатват. По-добре е да използвате пране със студена вода и да пуснете допълнително изплакване на прането. За по-големи предмети може да използвате услугите на химическо чистене или специализирани почистващи машини, тъй като някои фини материи могат да се свият или деформират при съхнене.

Стъпка 2

Използвайте сода за хляб за килими и табицерии на мебели

Вече сте изпрали в пералнята всички по-дребни напоени с неприятна миризма текстилни изделия. Но устойчивият цигарен дим прониква трайно и в матраците, килими, мокети и различни подови настилки, меки мебели и холни гарнитури, тапицерии... Тогава решението е да използваме сода бикарбонат. Нужни са ни няколко пакетчета и цедка или гевгир. Изсипете малко сода и поръсете през решетката, така че да се разпространи равномерно на по-голяма площ. Трябва да разклащате и посипвате всички проблемни участъци, докато содата се вижда като фин слой бял прах. Следва да оставите хлебната сода да премахне миризмите за период от 30 до 60 минути. Можете да помогнете разпространението й между отделните влакна като леко втривате содата с ръка в матрака или килима, за да достигне навсякъде. След това пуснете прахосмукачка и отстранете остатъците. Друг вариант е да използвате специализирани препарати за почистване на килими и тапицерии. Килимите и мокетите можете да занесете за изпиране на автомивка.

Независимо дали става дума за пламък от свещ или цигари, съставките на дима първо полепват по твърдата повърхност на стените. Обикновено първоначално се наслояват върху горната им част и тавана, но ако са в значително количество малки сажди ще намерите по целите стени. В такъв случай ще помогне смес от 3 части оцет и 1 част вода. Ако сместта ви се струва силна, можете да я разредите. Почистете стените с леко влажна кърпа. Повторете процедурата колкото пъти е необходимо. Не е желателно да използвате пулверизатор, тъй като оцетната киселина може да раздразни лигавиците на очите и гърлото ви.

Друг вариант е да използвате препарати, които съдържат активен въглен. Той се използва не само във филтрите на каните за вода и в противогазите, но и за неутрализиране на неприятните миризми. Малки купички с активен въглен сложени в стаите също могат да неутрализират неприятните миризми.

След всичко това не забравяйте да почистите филтрите на климатика си, а също и на абсорбатора в кухнята. Именно те може да са източник на упорита неприятна миризма. 

3. Премахване на тежки и упорити миризми с амоняк

Въпреки че не е напълно безвреден за използване в затворени помещения тъй като може да предизвика дихателни проблеми или асматични пристъпи, амонякът е значително по-неагресивен от много синтетична битова химия. Никога не бива да го смесвате с белина или съдържащи хлор препарати за почистане, защото се образуват отровни изпарения.

Например пряснобоядисаните повърхности излъчват в продължения на часове, а дори и денонощия силна натрапчива миризма. За да се справите с този проблем е достатъчно да сложите няколко чинийки с амоняк във всяко пряснобоядисано помещение. Ако миризмата не изчезне напълно сложете нова доза свеж амоняк.

С помощта на амоняк може да премахне петната от кръв, пот и урина от тъкани и съответно миризмата, която излъчват. За килими и тапицерии използвайте разтвор от 2 литра вода и 1 чаша амоняк. Нанесете сместта върху замърсените части, изчакайте да засъхне. Ако се наложи повторете.

4. Почистване на урина от домашния любимец

Първоначално следва да я попиете, доколкото е възможно с кухненска ролка. Не търкайте, за да не разпространите петното. След като сте подсушили, доколкото е възможно го намокрете със смес 1:1 бял оцет и вода. След като престои няколко минути подсушете отново с кухненска ролка. Можете да покриете с чиста кърпа или дори вестник докато изсъхне, за да предпазите от евентуални докосвания на домашния любимец. Ако отново се усеща миризма поръсете обилно със сода бикарбонат и разтъркайте. След няколко часа изсмучете с прахосмукачка. Не използвайте амоняк, тъй като урината на домашния ви любимец се разпада до същите компоненти и това ще го предизвиква да се изпишква отново и отново там. Друг вариант е да поставите сода бикарбонат директно в котешката тоалетна с цел неутрализиране на миризмите.

5. Неприятни миризми от хладилника

Важно е да изхвърлите всички отворени опаковки и храни с изтекъл вече срок на годност. Извадете абсолютно всичко от хладилника. Оставете камерата на фризера да се размрази. Можете да измиете стъклените рафтове със смес от вода и сода бикарбонат. Това ще помогне не само за бързото отстраняване на петна, но и на миризми от лук, пържено и при отваряне на хладилника няма да се усеща неприятна миризма. Друг вариант е да оставите непокрита малка чашка или чинийка със сода, която да поглъща миризмите и да я сипвате прясна сода, щом отново се появи мирис.

Ако въпреки всичко миризмата е силна, можете да сложите за 1 денонощие чинийка с прясно смляно кафе. То се използва успешно като неутрализатор на миризми.

Освен със сода можете да измиете хладилника отвън и отвътре със смес от равни количества вода и оцет. Друг вариант е да нарежете няколко резена лимон, да ги оставите непокрити в чиния и отгоре да ги поръсите със сол или сода бикарбонат. Оставете лимоновите резени за 4-5 дни в хладилника. Сменете с пресни, ако се налага.

6. Неприятни миризми от мивката

Внимавайте за остатъци, които гният и отделят неприятни миризми. Освен това те могат да доведат до неприятно запушване. Използвайте гранули и заливайте с гореща или студена вода, като профилактиката също е нужна.

Ако тръбата е суха това също може да доведе до навлизане на газове от канализацията в стаята. Достатъчно е да сипете в канала супена лъжица олио, зехтин или друго растително масло. То ще задържи водата от изпаряване и така в помещението няма да се усеща неприятната миризма на канал.

Друг вариант е да се изсипе в канала малко белина, Доместос или препарат съдържащ хлор за дезинфекция.

Сипвайте периодично в съотношение 1:1:2 сода за хляб, готварска сол и оцет и след 15 минути пуснете гореща вода в канала.

 

Има още различни начини за почистване на различни части от дома ви. Очаквайте следващите статии в блога на efrea.com