Продукти в 19 размера Безплатна доставка през Спиди над 40 лв Връщане/рекламация на продукт
С един шоколад дневно до 122 години

Още от самото си създаване Чудният свят на efrea е изпълнен с приключения, емоции, разбиване на клишета и стереотипи. Защото красотата не е само в стандартните форми и размери. Не само манекенките са красиви. Не само младите могат да имат самочувствие на успешни дами. Възрастта не е порок, а може дори да донесе огромна слава и гордост за притежателката си.

По тази причина решихме да ви запознаем с яркия и запомнящ се път на една неповторима засега дама, която разбива много клишета и предразсъдъци.

Писнало ли ви е от диети? От напътствия с какво да се храните, от безброй съвети как да ограничите сладкото? Тогава продължавайте да четете.

Писнало ли ви е от реклами на козметични продукти, които предлагат да се отървете от бръчките си? Жената, за която ще ви разкажем до последно е смятала, че има една единствена бръчка и седи върху нея.

 

Писнало ли ви e дори от ужасяващите снимки на цигарените кутии? Тук е редно да отбележим, че дамата на нашата история е пушила от 21 годишна до ... 117 години! Това без съмнение я прави най-стария документиран пушач. Спряла е да свива и пали цигарите си, защото започнала да недовижда и не искала всеки път някой да й дава огънче. Това, разбира се, няма за цел да ви направи страстни пушачи, защото не в това е разковничето за нейното дълголетие.

Представяме на Вашето внимание най-възрастния човек, живял досега и е с официално документирана възраст.

Жана Луиза Калмен (Jeanne Louise Calment  справка Wikipedia)

 

Родена е на 21 февруари 1875 г. и е починала на 4 август 1997 г. на достолепната възраст от 122 години и 164 дни в град Арл, Франция, Жана станала свидетел на строежа на Айфеловата кула. Баща й имал магазин за материали за художници, откъдето ходел да пазарува никому неизвестния тогава Винсент ван Гог, който тя определила като лошо облечен, мръсен и невъзпитан. По-късно при отбелязването на 100-годишнината от рождението му самата Жана била там на възраст от 113 години и това предизвикало голям медиен отзвук. Животът й е проследяван редовно от журналистите и  до последния си ден тя е била популярна медийна звезда, като в мрежата могат да се намерят доста видеоклипове, включително от рождените й дни. 

Освен това г-жа Калмен е била подложена на редица медицински изследвания с цел проучване на здравословното й състояние и разкриване на възможности за удължаване на човешкия живот.

За диетите: Жана не е робувала на никакви изтощителни диети по време на целия си живот. Тя си позволявала по 1 кг шоколад седмично, което прави по около 140 грама на ден, или един голям шоколад. На 112-годишна възраст получава дарение от 800 кг шоколад с рекламна цел, който тя консумира с удоволствие. Благодарение на съпруга си била и почитател на виното. Освен всичко покрай него добила „полезния“ навик с пушенето на собственоръчно свити цигари и пури, за които споменахме по-горе.

Готвила си сама до 110-годишна възраст, Жана не била против мазнините и използвала щедро големи количества зехтин. Хапвала редовно хляб и тестени изделия, както и краве масло, не се е лишавала от нищо. С височина на средна възраст от 150 см и 50 кг, малко преди да почине тя се е смалила до 137 см и 40 кг.  Въпреки всичко до последно тя не се отказала да празнува рождения си ден, като се наслаждавала на вниманието на околните и ритуала по запалване на свещичките на тортата.

За красотата: Известно е чувството за хумор на дълголетницата, която въпреки че надживяла всичките си близки не загубила самообладание. Тя се шегувала, че има една единствена бръчка и е седнала върху нея. През една сурова зима тръбите на канализацията в къщата й замръзват и това принуждава Жана да вземе решение да спре да живее сама и да се премести в дом за възрастни. Оттам е документирано от персонала, че възрастната дама маже редовно със зехтин лицето си и след това си слага пудра. Омъжена за състоятелен мъж, тя не работи, а кара редовно велосипед до 100 годишна възраст, като си пазарува сама и приготвя храната си. Разпознавана и обичана от съгражданите си, тя е живата история на Арл десетилетия наред.

Според нея смъртта я е забравила и човек трябва не само да се грижи за здравето и красотата си, но и да не спира да се забавлява. Въпреки своята възраст столетницата не спира да се снима и позира пред обективите на фотографите. 

За лекарствата: По време на целия си живот Жана не е приемала никакви лекарства или хранителни добавки с изключение на аспирин от време на време срещу главоболие. През януари 1990 г, на възраст от 114 години тя сама проявява инициатива да бъде обстойно изследване, като това става тема за дисертация. Проследени в детайли са както навиците от ежедневието й, така й резултатите от редица медицински прегледи и изследвания. Изводът е, че тя не отстъпва на 80-90 годишни възрастни. Столетницата върви самостоятелно и без бастун. За съжаление по-късно пада, чупи крака си, претърпява операция и сама пожелава инвалидна количка. По-късно започва да развива прогресираща старческа катаракта, но отказва операция и последните си дни прекарва в слепота и почти глуха.

За хумора: Въпреки, че е преживяла смъртта на обичани хора, тя винаги е намирала нещо позитивно и не е спирала да се шегува дори и със самата себе си. Според някои учени именно консумирането на шоколад, в който има какао води до отделяне на хормони на щастието. До самата си смърт тя е в пълно съзнание и общува с околните всекидневно. 

Дали по ирония на съдбата, но Жана успява да надхитри дори и своя адвокат. В един момент тя остава без наследници и на 90-годишна възраст сключва договор за продажба на жилището си. Условието е след смъртта й то да стане собственост на юрист, но докато е жива да й бъде изплащана всеки месец пожизнена рента от 2500 франка или около 400 долара. Въпреки че адвокатът починал на 77 години, неговото семейство продължило да изплаща рентата на дълголетницата още над 30 години, като сумата от вноските надскочила 2 пъти пазарната цена на имота и достигнала 180 000 долара.

Животът е непредсказуемо приключение, не спирайте да се усмихвате и просто бъдете себе си, колкото и клиширано да звучи.

Вижте още в блога на efrea.com