Таблица с размери Безплатна доставка над 60 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт
Трикове за по-лесно гладене

 

Вероятно много от вас  имат проблем с гладенето на някои материи и дрехи. Ефреа се погрижи да събере най-полезните съвети  дадени от професионалисти и да ви запознае с тях.

Полезни съвети за гладене на дрехи от различни материи

Преди да започнете да гладите

1. Много е важно  преди да започнете да гладите да сортирате дрехите си според тяхната материя, по този начин ще организирате и времето си.

Трикове за гладене на дрехи според вида на материята

2. Напълнете резервоара на ютията с дeстилирана или минерална вода. Ако искате да ароматизирате дрехите си може да оставите няколко клончета лавандула да престоят във водата преди да я сложите в ютията.

Полезни съвети от Ефреа - Напълнете резервоара на ютията с дeстилирана или минерална вода

 3. Дрехите се намачкват по-лесно, когато изстинат, затова е добре да си приготвите закачалки преди да започнете да гладите.

Съвет от Efrea.com - добре е да си приготвите закачалки преди да започнете да гладите

4. Спрей за по-лесно гладене. Вече има и продукти, които улесняват гладенето, достатъчно е да напръскате дрехата с такъв спрей преди да започнете да я гладите. Тези спрейове също така предотвратяват бързото намачкване и освен това придават по-свеж вид на дрехите. Можете да си направите и сами такъв спрей – разтворете една супена лъжица царевично нишесте в две чаши вода и съвсем леко напръскайте дрехата преди да я изгладите. 

Ефреа съветва използвайте спрей за по-лесно гладене

Когато започнете да гладите: 

Ако има намачквания, които ви е трудно да изгладите напръскайте с вода и след това изгладете с пара. Започнете гладенето с основните области и завършете с ъглите. Премествайте всеки изгладен участък, така че да не се измачка отново.

Ето и някои съвети и трикове при гладенето на някои по-специфични дрехи и материи:

 - С рипсеното кадифе трябва да се внимава повече. В този случай изобщо не трябва да допирате ютията до материята, но можете да използвате пара. Обърнете дрехата наопаки и пуснете парата на ютията на малко разстояние от плата, след което просто пригладете с длан.

-  Памучните тъкани се гладят влажни от лицевата страна с гореща ютия.

-  Копринените дрехи се гладя винаги от опаковата страна през  леко влажна кърпа.

-  Дрехите с бродерии се гладят първо от лицевата, а после и от опаковата страна, за да изпъкнат бродериите.

-  Вълнените дрехи обикновено не могат да се гладят с пара. При гладенето на плетива не е достатъчно само да движите ютията, това дори ще повреди материята. В тези случаи е необходимо да прилагате лек натиск.

-  Плисе – прихванете ги с кламери като внимавате да не деформирате материята.

-  Ръкави – добре е да имате дъска за по-малки повърхности, която е достатъчно да вкарате в ръкава, така ще избегнете допълнителни намачквания. Ако пък нямате такава дъска може да навиете една кърпа, която да сложите плътно в ръкава, това също ще свърши работа. 

-  Безспорно една от най-трудните за гладене дрехи е ризата. Ето няколко съвета как по-лесно ще се справите с измачканите ризи.

- Когато гладите ръкавите маншетът трябва да е в тесния край на дъската, за по-лесно гладене можете да го напръскате със спрей. Гладенето на ръкава започва от рамото и продължава към маншета. Ако искате да не се получава ръб спрете малко под него.

- Когато гладите яката отново я напръскайте преди това със спрей и я изгладете от двете страни. Когато довършвате останалата част от ризата следете яката винаги да е в тясната част на дъската.

- Внимавайте с областта около копчетата – достатъчно е да използвате само предната тясна част на ютията и да не гладите върху копчетата. Започнете от долу на горе.

Полезни трикове от Ефреа - български производител на дрехи как да поддържате дрехите си

- Когато гладите рокли започнете от ръкавите и завършете с гърба.

- Блузите се гладят като започнете от гърба, продължите с предницата и завършите с ръкавите и яката. 

Efrea съветва - Блузите се гладят като започнете от гърба, продължите с предницата и завършите с ръкавите и яката

Възможно най-бързо  сгънете или окачете на закачалки изгладените дрехи, а ако има останала вода в ютията по-добре я изпразнете, в противен случай рискувате да се образува ръжда. 

Ефреа проучи, че Възможно най-бързо  сгънете или окачете на закачалки изгладените дрехи

Ето и два бързи и лесни трика, с които можете  да се справите с намачканите дрехи:

- Поставете дрехата върху гладка повърхност и я покрийте с влажна кърпа. Леко натиснете, оставете да изсъхне и сте готови.

- Сешоарът може да бъде от полза и при гладене. Достатъчно е да го насочите към намачканите области, а топлият въздух ще свърши останалото. Този вариант е подходящ за не толкова измачкани дрехи.

Efrea съветва: Сешоарът може да бъде от полза и при гладене

С тези няколко съвета и лесни трика ще успеете бързо да се справите с гладенето.

Вижте и други полезни съвети за грижата на вашите дрехи в нашия блог. 

Денимът е обичана и популярна материя. Ефреа е български производител на дамски дрехи и в тази публикация ти дава полезни съвети как да поддържаш дънковите си облекла.

Полезни съвети как да перем дрехите си, за да запазим цветовете им, как да не оцветим другото пране, как да ги сушим. Ефреа е български производител на дамски дрехи и онлайн магазин и проучи някои от начините за поддържане на добрия вид на дрехите. Следвай съветите на efrea.com и бъди винаги в крак с модата

Кожата е винаги на мода. Разбери от Efrea - български производител на дамски дрехи как да се грижиш за кожените дрехи.