Статус на поръчката

Оформяйки поръчка при нас тя преминава няколко различни етапа и променя своя статус в зависимост от това на какъв етап се намира в момента.

Ето кои са възможните статуси на вашата поръчка:

- „Необработена” – оформили сте поръчка, следва данните за нея да се обработят.

- „Проверка и обработка” – поръчката е обработена, следва да ви потърсят за потвърждение на размерите, адреса и сроковете за доставка.

- „Продукт в производство” – работата по тази поръчка е приключена от консултантите, веднага след като продукта от „Бъди пръв” стане готов за доставка тя автоматично ще получи своя статус „Готова за изпращане”.

- „Готова за изпращане” – консултантите са приключили работата си по вашата поръчка, поема се от отдел Склад за приготвяне и изпращане на пратката.

- „Предадена на куриер” – пратката пътува към вас. Къде точно се намира тя можете да проследявате по номера на товарителницата, която поръчката ви е получила или на вашата страница ТУК използвайки бутона „провери статус”.

- „В процес на рекламация” – имате оформена рекламация, която е в процес на обработка. Повече за рекламациите на продукти научете ТУК.

- Частична или цялостна рекламация – рекламацията по тази поръчка е приключила. Важно е да се знае, че поръчки в статус „Цялостна рекламация” не подлежат на разплащане.

- „Разплатена” – поръчката е получила Бонуси върху стойността й след разплащането й . Повече за бонусите за стойност на поръчката научете ТУК.