Таблица с размери Безплатна доставка над 100 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ
Как да приготвим сами вкъщи тинктура от Ехинацея

Ехинацеята е цъфтящо растение от семейството на маргаритките - Сложноцветни. По-известно като пурпурна ехинацея, то се отглежда дори и с декоративна цел. Името му произхожда от гръцката дума ekhinos, която означава таралеж. Има 9 различни вида от това растение, но единствено Echinacea purpurea е с доказани лечебни свойства, като за тази цел се използват стръковете, корените, листата и цветовете.

Някои от другите видове са рядко срещани и обявени за застрашени от изчезване и затова не бива да се унищожават. В днешно време ехинацеята расте в централната и източната част на САЩ. Има сведения, че това растение е една от най-популярните билки при индианците от столетия.

Mожете да намерите Ехинация под различни форми – от хранителни добавки във вид на таблетки, готови филтърни пакетчета за чай, насипна билка, тинктури, капки и пр. 
За полезните свойства на ехинацеята има много информация. Най-често се използва за подсилване на имунната система. Доказано е, че съкращава броя на дните при заболелите от вирусни заболявания.

Начин на употреба:

Приема се перорално по 25 капки (1 мл) по 2 пъти на ден, 10-15 минути преди хранене. Разтваря се в 100 мл вода.

Да не се приема вечер, тъй като има тонизиращо действие. Консултирайте се задължително с лекар, ако сте бременна или кърмите. Не се препоръчва без рецепта при бебета и малки деца. Тъй като пряко влияе на имунната система следва да се внимава особено много при пациенти с автоимунни заболявания. Не бива да се приема постоянно - на всеки 10 дни се правят по 3 дни почивка.

Как да приготвим сами вкъщи тинктура от ехинацея?

Най-лесно е да направим екстракт с помощта на алкохол или ябълков оцет.

За целта са необходими:

Чист стъклен буркан с винтова капачка.

Високоградусова алкохолна напитка като водка или ром над 80 градуса / или качествен ябълков оцет.

1/2 чаша сушени листа (може и смес с корени) от Ехинацея.

Начин на приготвяне:
От 1/3 до 1/2  от буркана трябва да се напълни с изсушената билка, като не е нужно тя да се притиска надолу. След това се изсипват няколко лъжици вряла вода, за да се навлажни сухата ехинацея. Тази стъпка не е задължителна, но помага да се извлекат още от полезните вещества. След това останалата част от буркана се допълва с алкохола и се разбърква с чиста лъжица. Поставя се капачката на буркана и се съхранява на сухо и хладно място. Разклаща се всекидневно в срок от 3 седмици до 6 месеца. Оптималният срок е 6 седмици или около 40 дни. Накрая се прецежда през марля и се пресипва в тъмни стъклени шишенца с капкомер.