Таблица с размери Безплатна доставка над 100 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ
Топ 5 ефективни алтернативи на капките за нос

 

Всеки човек се сбъсква често с този проблем. Дали заради настинка, вирусно заболяване, алергична реакция или неизлекувано заболяване. Причините са много. Не бива да забравяме обаче, че нелекуването на това заболяване може да доведе до още по-големи последици. Трябва да имаме предвид, че на всички капки за нос от аптечната мрежа има упътване колко дни могат да се прилагат, тъй като те изсушават лигавицата на носа.

Ето няколко варианта как да се справим със запушения нос:

Солена вода /физиологичен разтвор/

Дори да нямаме проблем с носа можем да овлажняваме лигавицата на носа си ежедневно. Така се премахват натрупани алергени, прах, мръсотия и секрети. Можем сами да си приготвим физиологичен разтвор като в една обикновена водна чаша с топла вода добавим една равна чаена лъжичка морска сол и изчакаме да се разтвори. Можем да си купим от аптеката и ампули за еднократна употреба или спрей за впръскване с 0,9% Nacl и така да повлияем още на първите симптоми на хрема.

Солената вода, физиологичния разтвор са полезни за прочистване на носа. Използвайте при първи симптоми на хрема и запушен нос

Сребърна вода

Още от дълбока древност са известни свойствата на среброто. Още преди 4000 г.пр. н. Е. Херодот – историкът на древния свят описал съхранението на вода в сребърни съдове. Подобни сцени се намират и по стените на много фараонски гробници в древен Египет. Смята се, че лечителите от Древния Рим използвали сребърна вода за цезарите, но строго пазели тайната от обикновените хора. В древните текстове ще намерим още, че хирурзите оперирали със сребърни инструменти, а не златни, защото знаели, че раните няма да се възпалят. Докато съвременните антибиотици влияят на 6-7 вида микроорганизми, среброто въздейства на около 650 вида бактерии, вируси, гъбички и плесени. В среда на колоидно сребро (в него частиците са в нанометри, а не в микрони) болествотворните микроорганизми загиват за 6 минути. То може да се прилага по различни начини : накапване, инхалации, промивки, инжектиране, йонофреза, комбинирано.

За хрема и запушен нос можете да закупите от аптечната мрежа както разтвор на колоидно сребро и да капвате с капкомер, така и спрей за нос. Прочетете внимателно упътването или се консултирайте с фармацевт. Можете и да си направите сребърна вода вкъщи със специални уреди. 

Сребърната вода спомага за овладяване на симптомите на хрема и запушен нос със силното си бактерицидно действие.

Клеева тинктура

Отдавна са известни свойствата на пчелния клей да  убива патогенни бактерии и гъбички. Можете да използвате разредена клеева тинктура, от която да капете в носа. Ако желаете можете сами вкъщи да приготвите клеева тинктура. В аптечната мрежа и био магазините ще намерите също специално приготвен спрей за нос, който не щипе толкова много и е подходящ и за деца.

Клеева тинктура за нос срещу хрема

Мед

Може да използвате и директно захаросан пчелен мед под формата на мехлем. От вас се изисква единствено да легнете по гръб и да поставите малко парченце под всяка ноздра. Той ще се стопи и ще се стече по носоглътката.

Използвайте силата на меда и пчелните продукти в справянето с досадната хрема и запушения нос

Лайка

Вече са научно доказани противовъзпалителните, антибактериални и  антиалергенни свойства на лайката. Широко разпространена в България и утвърдена не случайно в народната медицина, тя може да се използва и за лечение на хрема и запушен нос. Специфичното е, че може да се прилага успешно при бебета и малки деца. 1 супена лъжица сух цвят от лайка се залива с 50 ml вряла вода. Съдът се захлупва, за да се запари и течността се оставя да изстине.  Важно е да се прецеди добре през цедка и тензух, за да няма останали тичинки. Използва се в рамките на деня, на следващия се приготвя нова запарка. С помощта на капкомер се поставят по 2 капки в ноздра 4-5 пъти дневно. Може да се използва и за профилактика.

Чай от лайка помага за профилактика и лечение на запушен нос