Таблица с размери Безплатна доставка над 100 лв с преглед и тест Връщане/замяна на продукт ЗАХРАНВАНЕ НА ЕФРЕА ПОРТФЕЙЛ
Как да увеличим скоростта на растеж на косата

 

В Чудния свят на efrea вече сме писали за човешката коса. Сега решихме да рагледаме по-отблизо скоростта на растеж. Нашият екип определено беше изненадан от някои неочевидни връзки. Ето какво открихме в морето от информация на World Wide Web. 

1. Растежът на косата зависи от адекватните количества стомашна киселина

Наясно сме, че правилната диета и разнообразното хранене влияят на състоянието на косата ни. Оказва се, че отделящата се от стомаха вид солна киселина подпомага правилната асимилация на храните. Много често хората, които страдат от киселини в стомаха мислят, че отделят прекалено много от тях. Оказва се, че това изобщо не е така. Когато сме стресирани или изпитваме недостиг на хранителни вещества, отделянето на стомашен сок драстично намалява. Тогава храната остава в стомаха прекалено дълго и това води до дисхармония и оплаквания.

Ето как всичко това влияе на растежа на косата.

Косата се състои от кератин, който е вид протеин. Когато консумираме протеини храносмилането им започва още в стомаха, където трябва да се отделят киселини, които да разложат протеина до аминокиселини. От друга страна отделянето на стомашни киселини е сигнал за отделянето и на храносмилателни ензими, които разбиват протеина кератин до мазнини и въглехидрати.

Когато правилно храносмиламе храната си ние не само ѝ предоставяме необходимите градивни елементи, но и постигаме балансиране на хормоните  и ускоряваме метаболизма – за всичко това ще дадем още информация по-надолу.

2. Баланс на хормоните

Вече стана ясно, че приемът на протеини и храносмилателните процеси влияят на растежа на косата. Но хормоналния баланс също е много важен. Ето кои хормони оказват решаващо значение:

- Кортизол. Пряко свързан е със стреса, като регулира основни жизнени функции. Хронично повишените нива на кортизол (поради дълъг период на стрес) или хронично ниските нива ( след период на хроничен стрес) нарушават обмяната на веществата и пречат на растежа на косата.

- Естроген е женски полов хормон, който е свързан с овулацията и сексуалното поведение. Противозачатъчните хапчета съдържат много високи нива хормони, които предизвикват редица нежелани ефекти, включително образуване на целулит и увеличаване на теглото. От друга страна храни като соя също влияят на нивата на хормоните. Токсините в околната среда и многото хранителни добавки повишават ненужно половите хормони както при жените, така и при мъжете и могат да доведат до загуба на коса.

-Хормоните на щитовидната жлеза влияят на здравословния метаболизъм и на растежа на косата. Ако забележите притеснителна загуба на коса следва да изследвате хормоните си.

3. Здравият скалп на главата

Разбира се трябва да се грижим  и за основата на всеки косъм. Тя започва в кожата на главата ни. Именно по тази причина не бива да допускаме кожни заболявания, както и да третираме прекалено често нежата кожа с различни измиващи и стилизиращи продукти. В тях можем да намерим опасни за здравето ни съставки като Формалдехид в парфюма или аромата на шампоана. Силикон, който утежнява структурата на косъма. Парабени, които водят до ракови образования. От друга страна pH на кожата на главата също може да се промени от използваната козметика. А сушенето със сешоар с висока температура влияят и на кожата на главата. Боите за промяна на цвета, както и къните могат да доведат не само до кожни радразнения, но и до силни алергични реакции.

А ето и няколко бързи съвета

Яйца

Косата ни се състои от 70% от протеина кератин. Яйцата са богати на протеини и биотин. Ето защо са полезни за косата ни. Освен да поемаме полезните им съставки чрез хранене, можем да си направим маска с яйца за външно приложение.

Кокосово масло

То отблъсква водата и спира проникването й в отделните косми. Богато е на основни мастни киселини и прониква вътре в самия косъм като укрепва неговата структура.

Масло от розмарин

То стимулира растежа на клетките и разширява кръвоносните съдове. Това ускорява растежа на косата.

Лавандула

Отглеждана в промишлени количества в България тази ароматна билка се използва и за направата на масло. Редица научни изследвания доказват ефикасността му за лечение на Алопеция Ареата – вид автоимунно заболяване, при което собственото ни тяло атакува космените фоликули, приемани като чужди тела.

Мента

Не случайно много от шампоаните съдържат екстракт от тази билка и подправка. Тя е с широкоспектърно антисептично действие и убива бактериите в скалпа. Освен това стимулира кръвообръщението и космените фоликули.

Лимонена трева

Популярна е с това, че помага против косопад и мазна коса. Освен това има антибактериални свойства, което поддържа скалпа в добро състояние, което пък е предпоставка за бърз растеж на косата. Но, за да има наистина ефект лимонената трева трябва да се комбинира с розмарин и лавандула. 

Ето и една рецепта: смеси 3 супени лъжици зехтин с 3 капки етерично масло от лимонена трева, остави сместа да престои 15 мин, увий косата си с гореща кърпа, след което я измий с органичен шампоан. 

Полски хвощ

Няма да те предпази напълно от косопад, но косата ти ще изглежда бляскава и здрава. Хвощът съдържа трите основни съставки за растеж на косата: цистеин, селен и силиций. Цистеинът и силицият заздравяват косата, а селенът стимулира нейния растеж. 

Можеш да пиеш чай от полски хвощ по 3 пъти на ден или да приемаш хвощ във вид на капсули.

Стреми се да използваш качествена грижа за косата с по-малко парабени.

Грижи се за здравето на своята коса, много хора я подценяват, а не би трябвало. Човешкият организъм е едно цяло и всяка негова частица се нуждае от внимание.