Продукти в 19 размера Безплатна доставка над 40 лв Замяна и връщане
Как да се справим с петната от пот по дрехите

 

С настъпването на пролетта започваме поетапно да изваждаме подходящите за сезона дрехи. Понякога сме неприятно изненадани от жълти петна. Петната от пот, обикновено под мишниците, са проблем в днешното забързано ежедневие. Ефреа реши да проучи как да се преборим с упоритите петна, като същевременно запазим цветовете на дрехите.

На първо място трябва да се разбере причината за образуване на петна. Оказва се, че в повечето случаи неприятните петна под мишниците се получават при реакция на съставките на алуминия в  деодоранта с тялото ни. Тези активни съставки са прахообразни вещества, които могат да се разтварят във вода. След напръскване с  аерозолен спрей можем да видим белите следи върху кожата или дрехите. 

Жълтите петна се появяват постепенно след всяко следващо пране. Причината за появата им са някои от активните съставки на антиперспирантите, кожния себум и потта. Те взаимодействат с водата и перилния препарат. В резултат от химичната реакция се появяват жълти петна, като с всяко следващо пране материята в проблемните зони става все по-жълта и груба.

Започнете първо с по-леките методи за почистване с по-слаби киселини.

Например сода за хляб или дори безцветна газирана напитка. 4 лъжици сода се разтварят в ¼ чаша топла вода до получаване на паста. Разнесете я локално върху засегнатите участъци и я оставете да подейства за 2 часа. След това изплакнете и изперете цялата дреха както обикновено.

Друг вариант са натрошени таблетки аспирин, чиито избелващи свойства са изпробвани. Натрошете на ситно 3 таблетки аспирин, добавете малко хладка вода, така че да се получи каша. Със стара четка за зъби натъркайте упоритите петна и оставете да подейства половин час. Изплакнете добре с хладка вода.

По-агресивните методи за почистване включват използването на оцетна киселина или прясно изцеден лимонов сок. Оптималното съотношение е  1 супена лъжица ябълков оцет на 100 мл вода. Накиснете за 20-30 минути и изперете със студена вода. Друг вариант е да използвате 10 супени лъжици от 25% оцетна киселина или 300 мл 5% оцет за готвене в 5 литра топла вода. Може да разтворите 12 гр. лимонена киселина в 1 л вода. Внимавайте с деликатните материи, а също и с дрехите със седефени копчета, които могат да загубят блясъка си.

Разбира се, има и много синтетични почистващи препарати, при чиито използване съществува риск не само да премахнете петното от пот от дрехите си, но и да спомогнете за образуването на дупка в дрехата поради изтъняване на влакната.

Готварска сол. Разтворете 4 лъжици сол в литър топла вода. Първо търкайте старателно петната, а след това накиснете за около половин час.

Ако става дума за бяла риза може да се използва водороден прекис, който ще избели дрехата. По желание може да добавите сода за хляб, както и сол.

Важно да се отбележи е, че заличаването на петното не е мигновено. Нужно е дрешката да стои накисната от 20 минути до 2 часа, в зависимост колко старо е петното.

След всички избелващи процедури изперете отново старателно цялата дреха.

Избягвайте проблемните зони при гладене, тъй като топлината от ютията ще спомогне за фиксиране на петното и следващите опити за премахване ще са невъзможни.

Вижте и още статии в блога на efrea.com